РЕЦЕПТ Хиландарско Кољиво

Хиландарско кољиво са ликом Пресвете Богородице које смо ми припремили поводом наше храмовне славе 2017. године.

Хиландарско кољиво представља јединствену мешавину укуса и молитве, и својим чарима украшава манастирске трпезе широм Свете Горе Атоса.

Представљамо Вам рецепт по којим се спрема најлепше и најукусније кољиво – такозвано Хиландарско Кољиво. Називамо га тако јер рецепт који Вам представљамо добили смо од монаха кувара из Хиландара. По његовим речима ово кољиво служи се у манастиру сваки дан и дели се братству и гостима по свршетку Свете Литургије заједно са анафором, а само о великим празницима служи се у трпезарији уз обед као најлепша посластица. Оно што ово кољиво чини јединственим јесте завршница спремања када се преко спремљене смесе одговарајућим додатком ослика лик светитеља коме кољиво припремамо.

  • 250 гр жита
  • 3 супене кашике презли
  • 9 супених кашика млевених ораха
  • 1 кесица цимета
  • 1 кесица ванил шећера
  • по жељи сувог грожђа
  • 12 супених кашика шећера

Прво скувати жито, а потом га прострети на нeку тканину, прекрити другом тканином и оставити да тканине из жита извуку воду и осуше жито. После пар сати када жито буде скроз суво, у целом зрну га ставити у посуду са осталим састојцима и мешати док се све лепо не сједини.

Уколико желите да на кољиву направите и лик светитеља биће Вам потребна довољна количина кокоса и цимета. Неком већом кашиком утабати добро кољиво и поравнати га. Потом посути кокос колико да се само прекрије поврпина преко жита. Потом узети шаблон који је уцртан у картону и поставити га преко кокоса и лагано посути цимет толико док се лик не ослика скроз. Потом пажљиво подигнути шаблон како се лик не би разместио и по жељи поређати бадем, лешник, орахе или суво грожђе по лику ради лепшег и потпунијег изгледа. Тиме је ваше Хиландарско Кољиво готово.

У прилог Вам остављамо шаблон са ликом Пресвете Богородице који можете иштампати, исећи црне делове и користити за спремање Вашега кољива. Шаблон можете преузети ОВДЕ.

One Comment:

  1. Savrseno!

Leave a Reply

Your email address will not be published.