Епископ

Његово Преосвештенство Епископ банатски Господин Никанор


Његово Преосвештенство епископ банатски господин Никанор рођен је 20. августа 1952. године у Медвеђи, у Далмацији, добивши на крштењу име Вељко. После свршене средње школе уписао је богословију Света ТриЈерарха у Крки из које је као свршени богослов изашао 1975. године.

По свршетку богословије 27. августа исте године замонашен је, а већ сутрадан на празник Успења Пресвете Богородице (Велика Госпојина) рукоположен у чин јерођакона. Потом одлази на богословске студије у Загорск(Сергијев Посад), у Русију, које успешно завршава 1979. године. У чин јеромонаха рукоположен је 1. јануара 1978. године, а потом у периоду између 1981. и 1982. године одлази у Немачку на постдипломске студије.

На редовном мајском заседању Светог Архијерејског Сабора 1985. године изабран је за епископа хвостанског, викара митрополита црногорско-приморског Данила. Чин архијерејске хиротоније 11. августа 1985. године обавио је патријарх српски Герман уз учешће више архијереја Српске Православне Цркве. На овој дужности остаје све до избора за епископа Епархије горњокарловачке 1991. године чији је трон био упражњен смрћу епископа Симеона, једног од најумнијих архијереја Српске Православне Цркве. Свети Архијерејски Сабор га бира за епископа упражњене Епархије за Аустралију и Нови Зеланд, Митрополије новограчаничке и администратора Епархије аустралијско-новозеландске 1999. године. Управљао је овим епархијама све до 2003. године када је изабран за епископа упражњене Епархије банатске на ком положају се и данас налази.

Comments are closed.